maanantai 7. elokuuta 2017

Lasten kanssa reissussa.

Mitä on hyvä muistaa, kun on reissussa lasten kanssa? Sitä pohdimme ennen kesälomaa, kun rustailimme kalenterin täyteen kivoja kesätekemisiä ja reissuja. Vietimme alkukesän tavallisessa rytmissä ja juhannukselta tytöt jäivät ensin kolmeksi viikoksi lomailemaan toiseen kotiin. Me vietimme "lapsettomat" kolme viikkoa kotona, mökeillä ja Helsingissä. Sitten kun tuli meidän vuoro lomailla tyttöjen kanssa kolme viikkoa, reissasimme niin ikään kahden mökin välillä sekä kävimme pyörähtämässä Helsingissä. Ajotunteja oli lukuisia ja kilometrejä karttui lähemmäs 1500. Automatkat sujuivat miellyttävästi, kun meillä oli mukana Harry Potter-saagan ensimmäinen osa Viisasten kivi - äänikirjana. Tytöt eivät ole Harry Potterin maailmaan tutustuneet (ennen tätä äänikirjaa) ja voi pojat kuinka he nauttivat jännittävästä ja monitahoisesta sadusta. Suosittelen lämpimästi sekä Harry Potteria äänikirjana että äänikirjoja automatkoille yleensäkin. Vietämme usein kotona ja automatkoilla lepohetken äänikirjan kanssa, jolloin ainakin kroppa lepää, vaikka mielikuvitus laukkaakin sadun mukana hurjaa vauhtia.

Reissussa lasten kanssa täytyy muistaa myös hyvät eväät. Koska kaikki maistuu paremmalta ulkoilmassa. Erilaiset eväsleivät, hedelmät, lihapullat, sipsit, maissi- ja riisikakut sekä litroittain vettä. Kaikki toimii ja kaikki saadaan takuuvarmasti syötyä. Me retkeilimme Suomenlinnassa kahteen otteeseen, ensin kahdestaan ja vielä tyttöjenkin kanssa. Suomenlinna on mieheni lapsuudenmaisemia, siellä hän on käynyt lapsena vähintään kerran kesässä. Suokkiin pitää matkustaa lautalla, mikä olikin tytöille ensimmäinen kerta. Otimme Suokkiin mukaan tytöille taskulamput ja siellä he viipottivat pimeissä onkaloissa ja tunneleissa tunteja. Meillä oli viltti ja eväät valmiina, neidit juoksentelivat luolissa ja tulivat välillä tankkaamaan. Sadevarusteet olimme pakanneet tietysti reppuihin ja pidimme sadetta viltillä tuuheiden tammien ja lehmusten alla. Päivä oli pitkä ja kävelemistä tuli lukuisia kilometrejä, mutta hyvillä kengillä ja varusteilla me kaikki jaksoimme.Kävimme tyttöjen kanssa myös Luonnontieteellisessä museossa ja Linnanmäellä. Erilaiset eläimet olivat tytöistä äärimmäisen mielenkiintoisia ja pari näyttelyä kiersimme kahteen kertaan. Yhteensä kolme tuntia saimme kulutettua aikaa eläinten ihmettelyyn. Tämän jälkeen kävimme pizzalla ja suuntasimme Lintsille pariin laitteeseen. Erityistä huomiota päivässä saivat hyvät kengät. Kävelemistä on paljon ja vaikka tiet eivät ole niin haasteelliset kuin Suokissa (mm. mukulakiviä) niin hyvät kengät on silti kaiken a ja o. Kesäloman alussa tytöt saivat ostaa itselleen Prisman alehyllystä uudet ballerinat ja ne olivat kaupungissa kävelyyn oivalliset. Rakoilta vältyimme, vaikka laastarit olivat repussa mukana.


Alkuloman ja loppuloman vietimme mökeillä. Meidän lapset rakastavat uimista ja siinä ei kuulkaas enempää tarvita kuin vettä, serkut ja pari uimalelua. Siinä menee mukavasti päivä jos toinenkin ilman, että kukaan huomaa ajan kulumista. Sitähän se loma kai on parhaimmillaan, kun joutuu pinnistelemään muistaakseen mikä päivä tänään on.

Eli mitä lasten kanssa reissussa tulee olla mukana?
- Automatkoilla viihdykettä. Meillä toimi äänikirja, mutta myös erilaiset piirustusvälineet ja tehtäväkortit ovat oivallisia.
- Eväät. Mitä enemmän eväitä, sitä parempi.
- Sadevarusteet ja viltti. Sadetta voi pitää isojen puiden alla ja silloinhan on oivallista jatkaa piknikiä.
- Hyvät kengät. Mitä jalkaa tukevammat, sitä paremmat. Ja mielellään kenkiä useammat mukana, jos ei päästä illaksi kotiin.
- Laastareita. Lasten kanssa haavereilta ei voi välttyä ja pieni laastari on parasta plaseboa!
- Aikaa. Uimiselle, ihmettelylle ja seikkailuille.